söndag 7 augusti 2011

Köttfärslimpa med ägg och bacon

Morgonen börjar med sen frukost, lite bakning och regn utanför fönstret... Ganska mysigt trots att jag föredrar sol och värme;) idag blir nog en riktig fixardag som det ser ut... Igår var det kalas på landet för Fredde och hans kusin Jakob... Det var mysigt och mycket god mat fick vi som vanligt, ska försöka tigga till mig recepten på några av de olika plocken som serverades;)

Nu ska ni i alla fall få receptet på en riktigt god köttfärslimpa som är roligare än en vanlig traditionell... Vi åt liknande första gången på Kreta, låter kanske konstigt med ägg, men det är riktigt gott... Testa själva så får ni se;)






Ja, så här gör man: (tänk på att det ofta behövs ganska mycket kryddor i... Kryddorna går givetvis att ändra om man vill)

500g Nötfärs
1 ägg
1 dl vatten
2-3 msk ströbröd
Salt
Vitpeppar
Lökpulver
Vitlökspulver
Paprikapulver
2 morötter (fin rivna)
3 kokta ägg (skalade)
1 paket skivat bacon

Sås:
1-2 dl grädde (40%)
Köttsaften från formen
Soja
1 msk lingonsylt
Vetemjöl
Smör

Sätt ugnen på 225 grader.
Blanda vatten och ströbröd i en bunke, låt svälla några minuter.
Tillsätt 1 ägg och kryddorna. Blanda väl.
Tillsätt rivna morötter och Nötfärs och blanda om väl.
Lägg ut lite mer än hälften av nötfärsblandningen och platta ut till en limpa, gör gropar och lägg i de kokta äggen, täck sedan över med resterande nötfärsblandning och forma till en slät limpa. Lägg över skivor av bacon och sätt in i ugnen ca 50 minuter, beroende på ugn.


Lägg i äggen.


Täck med bacon.

När köttfärslimpan är klar, ta ut formen och vispa ur Köttsaften som blivit i formen.
Smält ca 1 msk smör i en kastrull och tillsätt 1 msk vetemjöl.
Rör om och tillsätt Köttsaften i kastrullen.
Tillsätt grädde, soja och lingonsylt ev salt och peppar. Låt såsen tjockna under omrörning.

Skiva upp köttfärslimpan och servera med potatis, sås och lingonsylt.

Kanongott!!!
Kramar på er<3

1 kommentar: